Het begin van de bevalling

Er zijn twee manieren waarop de bevalling kan beginnen: de weeŽn komen op gang of de vliezen breken, waardoor je vruchtwater gaat verliezen.
Meestal begint het met het op gang komen van de weeŽn, waarbij de vliezen pas later breken.

WeeŽn
Als je weeŽn krijgt merk je dat je steeds vaker een harde buik krijgt waarbij je ook een flinke men-struatie-achtige pijn krijgt in je onderbuik en/of onderrug. Als ze nog onregelmatig zijn qua lengte, sterkte en frequentie is het meestal nog niet het begin van de bevalling, maar zijn het nog voorweeŽn die ook nog weer af kunnen zakken. Als ze al een uur lang (bij een eerste kindje) of een half uur lang (bij een tweede of volgende kindje) heel regelmatig binnen de 5 minuten terugkomen, een volle minuut duren en je moet ze echt met behulp van een goede ademhaling opvangen, dan is de ontsluiting waarschijnlijk wel begonnen en moet je ons bel-len. We komen in principe dan bij je thuis kijken hoe het gaat en bepalen dan het verdere beleid (of we al bij jou blijven, of evt. al naar het ziekenhuis gaan, of we de kraamzorg al gaan bellen enz.) De ontsluitingsweeŽn blijven doorgaan en worden gaandeweg sterker en frequenter totdat je volle-dige ontsluiting hebt en mag gaan persen. Om de ontsluiting vlot te laten verlopen is het belangrijk dat jij je zo goed mogelijk ontspant tussen de weeŽn door. Verzet je niet tegen de weeŽn, maar laat het gebeuren en geef je er aan over. Probeer verschillende houdingen uit of neem een warme douche of bad. Het is mogelijk dat je wat misselijk wordt tijdens de weeŽn of heel erg gaat trillen. Ook een beetje vaginaal bloedverlies is normaal.

Vruchtwaterverlies
Wanneer de vliezen breken verlies je ineens water, wat je niet op kunt houden. Het kan veel zijn, dat het echt langs je benen loopt, het kan ook zijn dat je telkens een klein beetje verliest. In beide gevallen is het goed om naar de kleur te kijken. Meestal is vruchtwater doorzichtig, wat wit-troebel met vlokjes of soms wat roze. Soms is het groen of bruin. Dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept. Dit behoort hij eigenlijk niet te doen. Het is dan ook een reden om ons direct te bellen. Wij zullen jou dan overdragen aan de gynaecoloog, die kan het kindje tijdens bevalling extra in de gaten houden.
Als de vliezen breken en het hoofdje is nog niet ingedaald, dan moet je direct gaan liggen en ook blijven liggen tot wij bij jou zijn. Dit is om te voorkomen dat een lus van de navelstreng uitzakt.

Als de vliezen gebroken zijn, het hoofdje is mooi ingedaald en het vruchtwater is helder, dan heb-ben we 24 uur de tijd om af te wachten of de weeŽn op gang gaan komen. In de tussentijd wordt het vruchtwater gewoon nog aangemaakt, het kind komt niet Ďdroogí te lig-gen. Wel is het belangrijk om je temperatuur om de 4 uur te meten en in geval van een tempera-tuur hoger dan 37,8℃ ons te bellen. Check ook regelmatig de kleur van het vruchtwater, dit mag niet groen of bruin worden. Je mag geen tampons gebruiken, niet in bad en niet vrijen in verband met infectiegevaar. Als na 24 uur de weeŽn nog niet zijn begonnen, dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog, omdat dan de kans op infectie groter wordt.

Slijm- of bloedprop
Een klein beetje donker bloedverlies kan tijdens de laatste weken van de zwangerschap voorko-men. De baarmoedermond is zo goed doorbloed dat er makkelijk een klein bloedvaatje knapt, bij-voorbeeld na het vrijen, stevig hoesten, inwendig onderzoek of moeilijke stoelgang. Sommige mensen verliezen in de laatste weken de slijmprop (in z'n geheel of gedeeltelijk). In deze taaie slijmprop kan wat bloed vermengd zitten. Dit kan absoluut geen kwaad en zegt ook niks over wanneer de bevalling gaat beginnen. Daar hoef je dan ook niet voor te bellen. Wanneer je helderrood bloed verliest moet je ons wel altijd direct bellen!

Natuurlijk mag je ons altijd bellen bij twijfel of ongerustheid!
website by sitework
© 2019 - Vivre Verloskundigen Praktijk Enschede | disclaimer | privacy verklaring