Kraamtijd

De eerste week
De eerste week na de bevalling wordt het kraambed genoemd. Dit is een bijzondere periode. Er vinden veel veranderingen plaats in je lichaam en het is een week vol vragen en soms ook onzekerheden, maar bovenal een mooie, eerste week samen met jullie kindje.

Kraamzorg
De eerste acht dagen, of meer wanneer het nodig is, kun je rekenen op de hulp van de kraamverzorgende. Zij verzorgt moeder en kind en leert jullie de fijne kneepjes van de babyverzorging. Bovendien geeft ze jullie heel veel informatie en helpt ze bij het opstarten van de borstvoeding of het geven van flesvoeding. Daarnaast voert zij een aantal controles uit, houdt dit bij in het kraamdossier en is op die manier een soort tussenpersoon die ons van informatie voorziet over jullie welzijn.

Verloskundige
Onze begeleiding stopt dus niet wanneer de baby geboren is. In de eerste week na de bevalling komen we om de dag bij jullie langs om te bespreken hoe het met jullie gaat en zijn wij ook nog steeds jullie eerste aanspreekpunt als er problemen zouden zijn. Natuurlijk zijn wij ook tijdens het kraambed 24 uur per dag bereikbaar op het spoednummer. Samen met de kraamverzorgende houden we de conditie van de baby en jou goed in de gaten. We controleren of jullie kindje goed op temperatuur blijft, goed drinkt en gaat groeien, of hij niet te geel gaat zien, of het naveltje goed indroogt enz. 

Jouw lichaam moet herstellen van een flinke klus: de baarmoeder moet weer krimpen, het bloedverlies mag niet te veel zijn, een knip of scheurtje moet genezen, en je moet weer aansterken. Daarnaast zullen je borsten gestuwd raken en kun je last krijgen van tepelkloven. Intussen zijn jullie nachten gebroken doordat jullie kindje ook 's nachts zal huilen en om voeding vragen, kortom: Je hebt deze kraamtijd wel nodig. Omtrent al dit soort dingen kunnen wij jullie adviseren en jullie vragen beantwoorden. Ook blikken we terug op de bevalling en kun je je vragen daarover altijd stellen. Op de 8e of 9e dag van het kraambed dragen we de zorg voor jou en de baby over aan de huisarts en het consultatiebureau. Mocht het dan nog niet zo lekker gaan dan kunnen we de kraamzorg verlengen. Dit kan in overleg met de kraamzorginstelling en zorgverzekeraar geregeld worden. Tijdens ons laatste bezoek raden we jullie aan om alvast na te gaan denken over anticonceptie.

Los kraambed
Ook als je in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog bevallen bent, kunnen wij de begeleiding in het kraambed verzorgen. Hiervoor kun je je bij onze praktijk tijdens de zwangerschap al aanmelden. Als je onze naam doorgeeft aan je gynaecoloog, zal het ziekenhuis ons op de hoogte stellen als bekend is wanneer jullie naar huis gaan. Vanaf het moment van thuiskomst kun je ons bellen op ons spoednummer als er een probleem zou zijn met moeder of kind. En de eerstvolgende dag na jullie ontslag komen we jullie thuis bezoeken.

Nacontrole
Na 6 weken kom je nog een keer bij ons op nacontrole. Onze assistente zal je bellen om de afspraak hiervoor te maken. De bevalling en de weken erna worden nabesproken en de zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd wordt geƫvalueerd. Als je nog lichamelijke klachten zou hebben, kijken we daar even naar. Ook anticonceptie wordt besproken, aangezien het in ieder geval voor je lichaam verstandig is om minimaal een half jaar niet opnieuw zwanger te worden.
website by sitework
© 2019 - Vivre Verloskundigen Praktijk Enschede | disclaimer | privacy verklaring