Miskraam

Helaas gaat niet iedere zwangerschap goed. Ongeveer 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dit gebeurt in de eerste 3 maanden.
Er zijn verschillende manieren waarop we daar achter komen:
1. Tijdens de termijnecho blijkt er geen hartactie (meer) te zijn. Het hartje is mogelijk al een paar weken tot een paar dagen vóór de echo gestopt. Jouw lichaam is echter nog niet begonnen met het afstotingsproces (missed abortion)
2. Er treedt bloedverlies op, al dan niet in combinatie met buikpijn. Jouw lichaam is begonnen met het afstotingsproces, omdat het vruchtje niet goed ontwikkeld is en waarschijnlijk is de hartactie al gestopt.

Er is zelden een aantoonbare oorzaak te vinden. Heel vroeg in de ontwikkeling van het embryo is al iets mis gegaan met de celdeling of het erfelijk materiaal wat de ontwikkeling tot een gezond kindje onmogelijk maakt. Een miskraam is dan ook niet te voorkomen.

Wat te doen als een miskraam is vastgesteld?
Als je het verdrietige nieuws hebt gekregen dat de zwangerschap niet goed is, is het belangrijk rustig de tijd te nemen om na te denken over de verschillende mogelijkheden. Er zijn drie mogelijkheden als je weet dat je een miskraam gaat krijgen. 

1. Wachten op een spontane miskraam
Medisch gezien is er geen bezwaar om zelfs tot een paar weken af te wachten. Emotioneel gezien is dat een onzekere periode. Je weet niet wanneer de miskraam spontaan op gang komt in de vorm van bloedverlies met menstruatie-achtige krampen in je buik. Het begint vaak met een klein beetje bloedverlies, wat langzaam meer wordt en waarbij ook de krampen toenemen. Dit proces kan een paar dagen duren. Op het laatst kunnen de krampen best heftig zijn en het bloed kan er echt even uitstromen. Vrij snel hierna zal het vruchtje worden uitgedreven. Je kunt nog enkele uren wat ruimer vloeien, maar dan moet het wel weer afnemen. Na een week moet het vrijwel over zijn. Soms blijft het bloeden aanhouden en blijkt de miskraam niet compleet te zijn. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog voor medicijnen of een curettage. Gedurende dit hele proces zullen wij meerdere keren contact met je opnemen en kun je ons natuurlijk ook altijd zelf bellen op ons spoednummer in geval van:
1. Ongerustheid of onzekerheid
2. Heel ruim bloedverlies (meer dan 2 maandverbanden vol binnen een uur)
3. Duizeligheid of sterretjes zien
4. Nog toenemende heftige buikpijn, in vlagen of constant.
5. Meer dan 38 ℃ koorts

2. Medicatie
Als jullie besluiten niet langer af te willen wachten kunnen wij je naar de gynaecoloog sturen. Die kan je dan medicatie (Misoprostol) geven waarmee de miskraam wordt opgewekt. Dit geeft jouw baarmoeder als het ware een stimulans om het toch nog zelf te gaan doen. Dit gebeurt dan meestal binnen ca. 2 dagen. In 80% van de gevallen is Misoprostol effectief. Wanneer de miskraam toch niet op gang komt, of niet compleet is, zal er alsnog een curettage plaatsvinden.

3. Curettage
Als je zeker wilt weten dat de miskraam snel achter de rug zal zijn, kun je kiezen voor een curettage. Dan verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curettage) het nog resterende zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Hiervoor krijg je een plaatselijke verdoving en het gebeurt poliklinisch.

Lichamelijk herstel je over het algemeen vrij vlot na een miskraam. De buikpijn en het bloedverlies zijn meestal na een week over. Na 4-6 weken kun je weer gaan menstrueren en mag je, medisch gezien, opnieuw zwanger proberen te worden. Start dan wel op tijd met foliumzuur, rook en drink niet en gebruik alleen toegestane medicijnen, zie www.strakszwangerworden.nl De kans om opnieuw een miskraam te krijgen is niet verhoogd. Er is evt. chromosomaal onderzoek mogelijk als je toch voor een tweede keer een miskraam zou hebben gehad.

Emotioneel kan het wat langer duren voor je weer toe bent aan een nieuwe zwangerschap. Vaak raakt het jullie toch dieper dan je van tevoren gedacht had. Mogelijk heb je naast verdriet ook last van schuldgevoelens, boosheid, gevoel van falen en misschien ook jaloezie naar andere zwangere vrouwen. Doorgaans slijten die gevoelens langzaam. Als je behoefte hebt aan een nagesprek of een preconceptioneel advies kun je daarvoor met ons een afspraak maken. 
website by sitework
© 2019 - Vivre Verloskundigen Praktijk Enschede | disclaimer | privacy verklaring