Zwangerschapsverschijnselen en veel voorkomende klachten

Afscheiding
In de zwangerschap kan je wat meer last krijgen van afscheiding. Afscheiding in de zwangerschap is meestal onschuldig. Het kan helder of wit zijn, en vloeibaar, slijmerig en of plakkerig. Heb je naast de afscheiding ook jeuk- of pijnklachten dan is het verstandig je huisarts te raadplegen. Je zou dan een (schimmel)infectie kunnen hebben. Dit kan in de zwangerschap wat vaker voorkomen door een veranderende zuurgraad in je vagina.

Aambeien
Aambeien is een vervelende zwangerschapskwaal. Je kan aambeien krijgen door harde ontlasting, of gewoon doordat er wat meer druk op je bloedvaten staat. Bij aambeien voel je een bobbeltje zitten bij je anus, soms kunnen aambeien bloeden. Als je er last van hebt, meldt het dan aan een van ons, wij kunnen je tips geven om de klachten ervan te doen afnemen.

Blaasontsteking
In de zwangerschap heb je een grotere kans op het krijgen van een blaasontsteking. Doordat je baarmoeder tegen je blaas drukt, zul je vaker moeten plassen. Het is belangrijk om niet ‘even snel’ te willen plassen. Probeer ook de laatste druppels uit te plassen/je blaas goed te ledigen. Een blaasontsteking in de zwangerschap geeft meestal geen branderige pijnklachten bij het plassen, maar wel een zeurderige pijn in je onderbuik of veel harde buiken. Laat je urine in dat geval controleren bij de huisarts. Als je inderdaad een blaasontsteking hebt krijg je antibiotica voorgeschreven. Meldt wel altijd nogmaals dat je zwanger bent en lees de bijsluiter of dit antibioticum gebruikt mag worden in de zwangerschap. Laat na het afronden van de antibiotica-kuur je urine controleren of de ontsteking echt afwezig is. Is het geen blaasontsteking, maar houden de klachten wel aan? Neem dan contact met ons op. Meldt tijdens de eerstvolgende controle altijd dat je een blaasontsteking hebt (gehad).

Bloedend tandvlees en bloedneus
In de zwangerschap kan je vaker last hebben van bloedend tandvlees of een bloedneus, omdat je door de zwangerschapshormonen een groter bloedvolume hebt en je slijmvliezen mede daardoor beter doorbloed zijn en wat kwetsbaarder. Dit is normaal en geen reden tot ongerustheid.

Bloedverlies
Een bloeding tijdens de zwangerschap kan verschillende betekenissen/oorzaken hebben. Bij helderrood bloedverlies is het verstandig om contact met ons op te nemen. Ook bij twijfel kan je ons altijd bellen.

Een bloeding in de eerste zwangerschapshelft kan wijzen op een beginnende miskraam. Vaak heb je dan ook krampen. Soms is er niets anders aan de hand en betreft het een kleine innestelingsbloeding. In de tweede zwangerschapshelft kan er sprake zijn van een voorliggende placenta, maar dat is dan vaak bij de 20-wekenecho al gezien. Een beetje bloedverlies kan ook veroorzaakt worden door zwaar tillen, harde ontlasting of vrijen. Dit heeft te maken met de betere doorbloeding van het slijmvlies van de vaginawand. Dan is er geen reden om je zorgen te maken. Vaak is er echter geen oorzaak te vinden voor bloedverlies.

Maagzuur
Maagzuur is een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Het klepje tussen je maag en je slokdarm werkt vermindert door je hormonen (o.a. door progesteron) en je maag wordt wat omhoog geduwd doordat je buik aan het groeien is. Hierdoor krijgt het maagzuur meer kans om naar boven te komen. Vaak helpt het als je je maaltijden verdeelt over de dag in meerdere keren kleine beetjes. Dus liever geen 3 grote maaltijden. Daarnaast niet te vet eten of te scherp gekruid en niet teveel koffie of koolzuurhoudende dranken drinken. Als je er last blijft houden mag je, ook tijdens de zwangerschap, een middeltje gebruiken zoals Rennie’s, Gaviscon of Antagel.

Hartkloppingen
Het hart moet in de zwangerschap 40% extra bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Als je zwanger bent, komen extra hartslagen vaker voor. Vooral rond de 30-34 weken zwangerschap wordt het hart extra zwaar belast.

Kortademigheid
In de zwangerschap kan je wat sneller last krijgen van kortademigheid. Dit heeft vooral een mechanische oorzaak: in de laatste weken van de zwangerschap, vraagt de baby zoveel ruimte dat je middenrif omhoog geduwd wordt. De ruimte voor je longen wordt dus kleiner. Heb je naast de kortademigheid ook andere klachten, neem dan contact met ons op.

Misselijkheid
Misselijkheid komt erg vaak voor tot ca. 13 weken en is een normaal verschijnsel. De meeste zwangere vrouwen hebben er last van, soms met (veel) overgeven. Neem contact met ons op als je al een paar dagen geen vocht of voedsel binnenhoudt.

Obstipatie
Door de invloed van hormonen tijdens de zwangerschap neemt je darmperistaltiek af . Bovendien neemt je lichaam meer vocht op, waardoor de ontlasting minder soepel is. Daardoor kan verstopping (obstipatie) ontstaan. Belangrijk bij obstipatie is dat je veel vezels eet, minimaal 2 liter per dag drinkt en voldoende beweegt.

Varices
Spataderen die ontstaan tijdens de zwangerschap verdwijnen meestal weer na verloop van tijd. Je hormonen en de verhoogde druk in de zwangerschap spelen hierbij een rol. Als je vóór de zwangerschap al spataderen hebt, zou je preventief steunkousen kunnen gaan dragen.

Sporten
Sporten is ook in de zwangerschap gezond. Zo hou je je lichaam soepel en in conditie. Luister wel goed naar je lichaam! Je lichaam zal je vertellen wanneer je te veel hebt gesport en dus een stapje terug moet doen. Contactsporten worden afgeraden in de zwangerschap.

Uitgebreide informatie
Deze vindt je via onderstaande link in de folder Zwanger!
http://www.rivm.nl/zwangerschapsscreening/Images/Folder%20Zwanger!%20juni%202011_tcm97-48264.pdf
website by sitework
© 2019 - Vivre Verloskundigen Praktijk Enschede | disclaimer | privacy verklaring