PERSEN!

Je hebt volledige ontsluiting als je baarmoedermond 10 cm open is. Je zult dan vaak persdrang krijgen. Dit is even een flinke omschakeling, want je hebt een aantal uren weeën weggezucht en nu mag je actief aan de slag. We zullen je tijdens het persen coachen om dit zo goed mogelijk te kunnen doen. Deze uitdrijvingsfase duurt bij een eerste kindje ca. 1 uur, bij een tweede of volgende kindje gaat dit vaak veel sneller. In de allerlaatste fase van het persen, als het hoofdje bijna geboren wordt, staat er veel spanning op je bekkenbodem. Dit kan een pijnlijk, branderig gevoel geven, maar duurt vaak maar kort gelukkig. Als het hoofdje geboren is, volgt de rest van het lijfje meestal vlot. We leggen het kindje lekker bij je op de buik als je dit wenst en geven jullie even de tijd om bij te komen. Daarna zetten we 2 klemmen op de navelstreng en kan de navelstreng doorgeknipt worden. Vervolgens komt de allerlaatste fase van de bevalling: de geboorte van de placenta en de vliezen. Dit gebeurt meestal binnen een half uur na de geboorte van het kindje.

Na de bevalling houden we jou en je kindje goed in de gaten. We controleren het bloedverlies bij jou en hechten eventueel een knip of scheurtje onder lokale verdoving. We kijken het kindje helemaal na en hij of zij wordt gewogen en gemeten. Ook krijgt elk kindje na de geboorte 1 mg Vit. K, dit om de bloedstolling te stimuleren. Als je borstvoeding wilt geven, helpen wij of de kraamverzorgende je binnen het eerste uur om het kindje aan de borst te leggen.
Na de verslaglegging vertrekken wij en helpt de kraamverzorgende jullie verder. In de eerste week na de geboorte komen wij nog een aantal keren bij jullie thuis om te kijken hoe het met jullie gaat. Jullie kunnen ons ook in de kraamperiode altijd bellen, ook ’s nachts, als er problemen zijn.

AdminPersen!