WEEËN

Als je weeën krijgt merk je vaak dat je steeds vaker een harde buik krijgt waarbij je ook een flinke menstruatieachtige pijn krijgt in je onderbuik, onderrug of benen. Als de weeën nog onregelmatig lijken qua duur, sterkte en frequentie kunnen het ook nog enkel voorweeën zijn. De geboorte is dan nog niet gestart, de weeën kunnen dan soms ook nog weer afzakken. Als de weeën echter een uur lang in een regelmatig ritme binnen de 4-5 minuten terugkeren en de duur van de wee ongeveer 1 minuut is, lijkt de geboorte van start te zijn gegaan. We horen dit graag van je.

In principe komen we dan eerst bij je thuis, om te kijken hoe het gaat. In overleg met jou doen we dan een voorstel voor vervolgacties.

De ontsluitingsweeën blijven doorgaan, komen vaak nog wat korter op elkaar, a 2-3 minuten, en worden gaandeweg sterker en frequenter totdat je volledige ontsluiting (10 cm) hebt en mag gaan persen.

Om de ontsluiting vlot te laten verlopen is het belangrijk dat jij je zo goed mogelijk ontspant tussen de weeën door. Dit lukt vaak beter wanneer je de bevalling positief tegemoetziet, je vertrouwen hebt in je eigen lijf, maar ook in je verloskundig hulpverlener. Heb je angsten, zorg of twijfels, laat het ons dan zeker weten. We willen je graag helpen om jouw bevalervaring zo positief mogelijk te laten zijn.

Een lege blaas zorgt ervoor dat het hoofdje goed in het bekken kan zakken. Verder kan het ook handig zijn om bij het opvangen van de ontsluitingsweeën verschillende houdingen aan te nemen. Dit heeft vaak een gunstig effect op de ontsluitingsduur. Een warme douche of bad kan ook wat verlichting geven. Het is mogelijk dat je wat misselijk wordt tijdens de weeën of heel erg gaat trillen. Een minimale hoeveelheid vaginaal bloedverlies is ook normaal tijdens de geboorte.

AdminWeeën