MISKRAAM

Als je het vermoeden hebt dat je een miskraam krijgt of als er een miskraam is vastgesteld, zijn wij hiervan graag op de hoogte zodat we je support of adviezen kunnen geven. Het verloop van een miskraam kan verschillen, onderstaande algemene informatie is dan ook alleen bedoeld ter kennisgeving. Voor persoonlijk advies helpen wij je graag.

Miskramen, ook spontane abortus genoemd, komen helaas veel voor. Ongeveer 10-15% van de aangetoonde zwangerschappen eindigen in een miskraam.

Signalen
De eerste tekenen van een (dreigende) miskraam zijn vaginaal bloedverlies, soms samengaand met (lichte) krampen in de onderbuik. Wanneer je alleen bloedverlies hebt of enkel buikpijn hoeft de zwangerschap niet per definitie te eindigen in een miskraam. Wanneer er echter sprake is van bloedverlies en/of buikpijn, kan er wel een echo gemaakt worden. Vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap kun je een echo maken om te kijken of de zwangerschap intact lijkt. Wanneer je terwijl je bloedverlies hebt toch een vruchtje met hartactie ziet, is de kans op een goede afloop van de zwangerschap ongeveer 90%. Maar ook daarna kan de zwangerschap alsnog eindigen in een miskraam wanneer het vloeien doorzet. Een positieve zwangerschapstest zegt niets over de vitaliteit van het vruchtje. Na een miskraam kan de zwangerschapstest bijvoorbeeld nog enige tijd positief blijven.
Wanneer het vruchtje en de vruchtzak in zijn geheel is uitgestoten, zullen het bloedverlies en buikpijn weer afnemen. Soms blijft er nog een zwangerschapsrest in de baarmoeder, het vloeien en de buikpijn blijven dan aanhouden. In deze gevallen kan soms een curettage nodig zijn.

Mogelijke oorzaken
Minstens de helft van de miskramen ontstaat doordat het embryo zich niet goed ontwikkelt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het embryo groeit niet meer en het lichaam stoot het af. Dit proces kun je zelf niet beïnvloeden door bijvoorbeeld rust te nemen of medicatie te gebruiken. Wel heb je een kleinere kans op miskramen wanneer je gezond leeft. Roken en alcoholgebruik vergroten bijvoorbeeld de kans op een  miskraam, net als overgewicht. Met het toenemen van de leeftijd treedt vaker een miskraam op, omdat de kans op een chromosomale afwijking dan toeneemt.

Missed abortion
Het kan ook voorkomen dat je lijf totaal geen signalen van een (dreigende) miskraam geeft, terwijl op de echo blijkt dat de foetus al gestopt is met groeien. Dit wordt een missed abortion genoemd. Als je het verdrietige nieuws hebt gekregen dat de zwangerschap niet goed is, is het belangrijk rustig de tijd te nemen om na te denken over de verschillende mogelijkheden. Er zijn drie mogelijkheden als je weet dat je een miskraam gaat krijgen.

1. Wachten op een spontane miskraam
Medisch gezien is er geen bezwaar om een tijdje af te wachten of de miskraam spontaan op gang komt (indien er geen sprake is van een mola of buitenbaarmoederlijke zwangerschap). Emotioneel gezien is dat vaak een onzekere periode. Je weet niet wanneer de miskraam op gang komt in de vorm van bloedverlies met menstruatie-achtige krampen in je buik.
Bij vragen en of onzekerheden kun je ons ook in deze periode te allen tijde bellen voor advies. Verder horen we in íeder geval graag van je bij:

  • Ongerustheid of onzekerheid
  • Ruim bloedverlies (bijvoorbeeld meer dan 2 maandverbanden vol binnen een uur)
  • Nog toenemende heftige buikpijn, in vlagen of constant
  • Lichaamstemperatuur boven 38 ℃

2. Medicatie
Als je besluit niet langer af te willen wachten kunnen wij je naar de gynaecoloog doorverwijzen. Aldaar krijg je uitleg over eventuele opties om de miskraam op gang te brengen. Hiervoor zijn twee opties:
De miskraam kan opgewekt worden met behulp van Misoprostol tabletten, dit medicijn veroorzaakt krampen in je baarmoeder. Dit start dan vaak binnen ca. 2 dagen. In 80% van de gevallen is Misoprostol effectief. Wanneer de miskraam toch niet op gang komt, of niet compleet is, zal er alsnog een curettage plaatsvinden.

3. Curettage
Als je zeker wilt weten dat de miskraam snel achter de rug zal zijn, kun je kiezen voor een curettage. Dan verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curettage) het nog resterende zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Hiervoor krijg je een plaatselijke verdoving en het gebeurt poliklinisch.Lichamelijk herstel je over het algemeen vrij vlot na een miskraam. De buikpijn en het bloedverlies zijn meestal na een week over. Na 4-6 weken kun je weer gaan menstrueren en mag je, medisch gezien, opnieuw zwanger proberen te worden. Start dan wel op tijd met foliumzuur, rook en drink niet en gebruik alleen toegestane medicijnen, zie www.strakszwangerworden.nl

De kans om opnieuw een miskraam te krijgen is niet verhoogd. Er is evt. chromosomaal onderzoek mogelijk als je toch voor een tweede keer een miskraam zou hebben gehad.

Emotioneel kan het wat langer duren voor je weer toe bent aan een nieuwe zwangerschap. Vaak raakt het jullie toch dieper dan je van tevoren verwacht. Mogelijk heb je naast verdriet ook last van schuldgevoelens, boosheid, gevoel van falen en misschien ook jaloezie naar andere zwangere vrouwen. Als je behoefte hebt aan een nagesprek of een preconceptioneel advies kun je daarvoor met ons een afspraak maken.

AdminMiskraam