VRUCHTWATERVERLIES

Wanneer de vliezen breken verlies je ineens vocht of water, wat je niet tegen kunt houden. Dit kan een ruime hoeveelheid zijn, waarbij je het vocht langs je benen voelt lopen. Het is echter ook mogelijk dat je telkens een klein beetje vocht verliest. In beide gevallen is het goed om naar de kleur te kijken. Meestal is vruchtwater doorzichtig, wat wit-troebel met vlokjes of soms wat roze. Soms is het groen of bruin. Dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept. Dit geeft een verhoogd risico op bepaalde complicaties, het is dan ook een reden om ons direct te bellen. Wij zullen jou dan overdragen aan de gynaecoloog om de conditie van het kindje extra goed in te monitoren.

Als de vliezen breken en het hoofdje is nog niet ingedaald, dan moet je direct gaan liggen en ook blijven liggen tot wij bij jou zijn. Dit is om te voorkomen dat een lus van de navelstreng uitzakt.

Als de vliezen gebroken zijn, het hoofdje is mooi ingedaald en het vruchtwater is helder, dan hebben we 24 uur de tijd om af te wachten of de weeën op gang gaan komen. In de tussentijd wordt het vruchtwater opnieuw aangemaakt door de placenta en jullie kindje. Wel is het belangrijk om je temperatuur om de 4 uur te meten en in geval van een temperatuur hoger dan 37,8 ℃ ons te bellen. Check ook regelmatig de kleur van het vruchtwater, bij een eventuele verkleuring naar groen of bruin, bel je ons graag direct. We adviseren je om geen tampons meer te gebruiken, niet in bad te gaan en niet te vrijen in verband met infectiegevaar. Als na 24 uur de weeën nog niet goed op gang zijn gekomen, dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog, omdat ook dan de kans op een infectie iets groter wordt.

AdminVruchtwaterverlies